Alla inlägg under maj 2007

Av Alma - 17 maj 2007 15:51


En första bild på balkongen och min Olof i kvällssolen! Spaljen som är mot den slitna väggen som kommer bli grön och härlig under sommarens gång. Det som redan klänger är alltså humle, till höger om den har jag satt frön för luktärt. Själva lådan har jag tänkt att klä in i stråmatta eller liknande så den blir finare! Balkongbordet är från Indiska för 2 år sen. Stolarna hittade vi i soprummet på Kämnärsv. i Lund när vi bodde där.


Balkongräcket är ganska slitet också, hyresvärden har sagt att han ska byta ut det men på sista tiden har det ju varit fullt upp med taket och vindsvåningen. Huset är ifrån 20-talet och det är inte konstigt att vissa delar är lite slitna (fast jag tror inte att balkongräcket är från 20-talet, haha). Ni ser att teglet är lite gammalt, det var inte detta tak som blev bytt utan det ovanpå huskroppen bakom.

Fortsättning följer allt eftersom det växer!


Ha en riktigt trevlig Himmelsfärd-helg!

Av Alma - 16 maj 2007 11:37

I lördags var vi som sagt i sommarstugan och planterade. Där finns rabarber och den hade vuxit så mycket på 2 veckor att det var fritt fram att skörda! Resultatet blev en paj, kräm är också gott men vi älskar båda paj...

När jag har gjort rabarberpaj tidigare har jag ofta gjort en smuldeg på en höft och strött över. Det blir alltid gott men jag tänkte jag ville pröva ett nytt recept den här gången.


I "Nya Annas Mat" hittade jag Vårens rabarberpaj. Det är för övrigt en klockren kokbok så om du inte har den så är det ett tips! Kanske också som present till någon som tar studenten i år och ska flytta hemifrån. Den är roligare än en bas-kokbok men ändå inte krångliga saker som får en att fly köket och beställa hem pizza =)


Vårens rabarberpaj 6 port

Deg:

175 g smält avsvalnat smör el marg (jag tog 150g)

4 dl vetemjöl

1 dl socker

1/2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker


Fyllning:

800 g späd rabarber skuren i bitar

1 dl socker

2 msk potatismjöl


Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker. Rör ned smöret och arbeta ihop. Tumma direkt ut det mesta av degen i en pajform och strö över potatismjölet. Varva socker och rabarber i pajskalet. Strö över resten av degen överst. Grädda i 200 grader 30 - 40 minuter.


Vi hade inget till (vi glömde köpa vaniljsås) och det var jättegott men jag tror lite vaniljsås eller ännu hellre lite vaniljglass lyfter pajen ännu ett

snäpp!


Av Alma - 15 maj 2007 12:50

Idag ska jag på återbesök hos optikern. Jag har testat endags-linser och nu ska de kolla att passformen är bra och att allt är okej. Jag har faktiskt haft ett 4 månader långt uppehåll från linser sedan nyår. Det är grymt skönt att ha det igen och känna mig fri. Nya glasögon hade inte varit så dumt heller men det får vänta lite.

Vad som känns skönt med endags är att jag inte behöver vara orolig att sminkrester ska irritera ögonen eller att de blivit infekterade igen. Det är över 4 år sedan linserna gav mig ögoninfektion och trots att allt är läkt så är jag mer nojjig efter det. Så det är lite dyrare men också bättre för mig!


Igår kväll var det möte med Stickklubben Amazonerna och vi besökte Krusenstiernska trädgården som är ett museum med ett intakt borgarhem från förra sekelskiftet plus då en jättefin trädgård med fruktträd och sånt. Det ligger ett stenkast ifrån mitt hus och jag skäms att jag inte gick dit redan i höstas men jag sköt upp det hela tiden och sen var det stängt för vintern. Vi fick inta vårt fika i ett lusthus som var jättefint! De flesta tjejerna jobbar på länsstyrelsen här i Kalmar och det är ett trevligt gäng. Det är jag och en annan tjej som är de som pysslar mest men alla har något de gör och övar på! En tjej är duktig på såkallad luffarslöjd med ståltråd och pärlor.

Nej nu blir det lunch!

Av Alma - 14 maj 2007 14:35

Jag fortsätter på planteringstemat... Jag har sått luktärtsfrö idag. Det påminner mig om balkongen hemma när jag var mindre, vi hade några år i rad luktärt som klängde och doftade ljuvligt. Därför kändes det kul att välja det att ha bredvid humle till vår spalje. Jag hoppas de växer riktigt fort, jag har lite ont om tålamod med sånt här trädgårdsgrejs, jag vill att den gröna oasen ska vara klar direkt!

Nedanför min balkong pågår riktigt trädgårdsarbete och de har tålamod de. Våra grannar tillika hyresvärdar planerar för perenner och buskar och annat som inte blir skördklart/njutklart på ett par år! Där kan man tala om tålamod. Jag kommer att få lukta på luktärterna redan i sommar åtminstone. Under kommande sommarkvällar kommer jag sitta där som en annan Ferdinand, varvat med ett dopp i Kalmarsund 3 minuter bort!

Av Alma - 12 maj 2007 20:50

Idag har vi planterat hallon på sommarstället! På med gummistövlarna, för det har regnat mycket på sista tiden, sen satte vi trädgårdshandskarna i myllan och satte 16 små hallonplantor... Tveksam till om det blir skörd ens nästa år, jag har ingen aning om hur fort de växer =)


Efter förra helgens besök i Habo kom jag hem med lite smått och gott till min balkonglåda (snarare balkong-box då den är ca 50 gånger 120 cm). Olofs mamma stod för generositeten. Smultron, fingerborgsblomma och något hon kallar Studentknapp. Ska bli margueritliknande vita blommor. Så nu har jag betydligt mer än bara penseér. Så fort jag har sopat av och tvättat av plattorna får jag ta lite bilder och visa hur fint det blivit. Kanske imorn att det blir av! Taket är äntligen lagt och byggnadsställningen borta igen så om jag städar nu kommer inga byggjobbare att messa till det på nytt! Till slut gav jag upp och det fick vara skräpigt tills de var klara. Om det bara kunde bli tillräckligt varmt för att skicka ut pelargonkrukorna också, de står i hallen och trängs med skorna...


Mannen kommer förhoppningsvis snart från sin fisketur och då ska vi äta sen middag! Jag hoppas kunna kolla på Short Cuts samtidigt, en film jag har tänkt se i flera år nu, jag vet att jag läste boken för länge sedan! Ha en fortsatt trevlig helg! Kram!

Av Alma - 9 maj 2007 16:40

Idag har jag kunnat leka med kameran! Så här kommer äntligen bilder på lite som jag har gjort. En cape i ullgarn (från mamma) med läderknappar (ur den gamla knappsamlingen från Astrid) och stor krage som kan bäras knäppt som polo eller isär. Mönstret kommer ifrån Garnstudio men som vanligt har jag ändrat efter mitt tycke! Lampetterna i bakgrunder köpte vi på loppis på Öland och de är gjorda av gamla hästskor. Som bonus ser ni en bit av vår nya (jag tycker fortfarande att den är ny trots att vi haft den sen i julas nu) soffa och min fina vita filt!

Stickad cape med läderknappar


Hårbandet är enkelt av tyg med resår i nacken. Det är dekorerat med stora stenar köpta från Panduro! Jag har sytt på dem lite omlott ovanpå varann. Annars kan man ju klistra på stenar på ett hårt diadem!Hårband med stenar

Av Alma - 8 maj 2007 17:03

Jag har blivit smått besatt av havrekakor! De är lätta att göra, snabba att grädda, goda att äta och håller sig fint i flera dagar. Dessutom inte så onyttiga inbillar jag mig, det är ju ändå havregryn i dem! Havregrynsgröt ska ju vara jättebra :)

Fast gröt gillar jag inte så mycket så det får bli kakor:


100 gram smör el marg

1 – 1 ½ dl socker

3 dl havregryn

½ dl russin (ev delade på mitten)

1-3 msk vatten

2 dl vetemjöl

1 tsk hjorthornsalt, bakpulver eller bikarbonat


Smält smöret. Blanda allt torrt. Blanda i smör och så mycket vatten att det blir en klickbar deg. Klicka ut 20 klickar på bakplåtspapper. Platta till lite. Grädda i 175 grader C i ca 15 min.

Av Alma - 7 maj 2007 10:11

Jag har haft en väldigt trevlig helg! På fredagen kom vi fram vid 20 tiden, lagade lite mat och softade tills Olofs föräldrar kom hem ganska sent. På lördagen körde grabbarna till Örebro för att hämta sin nya investering nämligen en båt! Främst till för att fiska ifrån, eventuellt kanske man kan åka gummiring efter den i sommar, men den är inte snabb nog för vattenskidor! Den är aluminium och väldigt lätt för att den ska kunna sjösättas enkelt där de vill fiska... Under dagen umgicks jag med Olofs mamma och vi pysslade lite i trädgården, bland annat planterade vi hennes bönor av olika slag. Vaxbönor, skärbönor och bondbönor. Det var soligt men lite blåsigt! Vi lagade en jättegod paj till middag med soltorkade tomater, vitlök och ruccola!


Söndagen blev varm och härlig, vi hjälptes åt att kratta ned sand i gräsmattan och det tog en stund. De har mossrivit nyligen och sand ska hjälpa gräset att komma tillbaka kraftigare. Man lär sig något nytt varje dag! På eftermiddagen ville vi ta båten på en jungfrutur. Med lånade flytvästar drog vi ut på Vättern! Det var härligt att vara på sjön igen, vi körde snabbt och långt och kom ända in till Jönköping där vi kunde lägga till vid Piren och ta en räkmacka på en av uteserveringarna! Jag önskar jag hade bilder men Olof glömde kameran på jobbet så vi tog inga egna. Jag kan eventuellt få ifrån deras kamera men vi får se hur de blev...

Enda nackdelen med att besöka Habo är att vi sover i en 90 cm bred säng. Så jag är lite mör i kroppen men är nu redo att tackla den nya veckan på ett mer kraftfullt sätt =) Vi hörs!

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4
5
6
7 8 9
10
11
12
13
14 15 16 17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards