Alla inlägg under april 2007

Av Alma - 12 april 2007 19:36

Sukralos - nej tack!

Sötningsmedlet Sukralos som dykt upp senaste året har blivit omåttligt populärt i produkter som skryter med att ha "mindre tillsatt socker". Jag är inget stort fan av sötningsmedel överhuvudtaget och det jag läste idag gjorde mig arg! Sukralos är tydligen otroligt beständigt kemiskt och passerar genom kroppen utan att omvandlas till glukos (därav "inga kalorier") och sedan genom reningsverken ut i naturen. Halveringstiden är 3 år vid 25 grader. Hur ofta är det 25 grader i svenska vatten? Räkna alltså med väsentligt längre tid här... Forskare har nu funnit det i naturen, bl a i norska fjordar men ännu vet man inte hur det påverkar livet i havet.
Detta gjorde mig nyfiken och jag har nu läst på om Sukralos:

Sukralos (E-nummer E 955) som är cirka 600 gånger sötare än socker, är ett modifierat socker som innehåller KLOR. På sackaros (vanligt socker) byts alltså 3 OH grupper ut mot klor-atomer! Sukralos är alltså ett klororganiskt ämne precis som DDT, PCB och dioxiner som vi länge kämpat för att få bort ur vår natur. Jag blir trött på att vi måste göra samma misstag om och om igen, ämnen som inte bryts ned i reningsverk hamnar ju i naturen.


Nu är det dags att bojkotta sukralos!!
LÄS NOGA på förpackningarna för att undvika sukralos, de smyger ned det i allt från juice och yogurt till ketchup, ja allt som heter "utan socker" och "mindre socker". Reklamerna för dessa produkter nämner inte att socker tagits bort bara för att ersättas med sötningsmedel istället. Inte nyttigare alls alltså! Det kanske är mindre socker i grejerna med det är ju inte mindre sött, vilket är det som vi faktiskt borde sträva mot! Tvärtom uppehålls istället sötsuget, eventuellt förhöjs, och leder till högre konsumtion av andra söta produkter.

Av Alma - 10 april 2007 22:26

Det är väldigt skönt att vara hemma igen... det ligger något i det där med borta bra men hemma bäst, man vet var man har sina grejer och sånt. Speciellt om man trivs så bra i sin lägenhet som jag gör i vår så är det roligt att komma hem. Hälsa på alla fiskarna och krukväxterna. Det är så härligt att det är vår, allting börjar blomma! Orkideérna och saint pauliorna och de övriga växterna växer så det knakar!
Bussresan var lång och seg men Olof mötte mig och han hade planerat middag och det var så härligt att få se honom igen! Det är en fin kuststräcka att åka längs med, E22 mellan Norrköping och Oskarshamn. Jag såg både rådjur och älg genom fönstret, nära vägen! Älgar är verkligen stora djur... Snart är det ännu finare med allt grönt som kommer.

Imorgon ska jag på en intervju på ett laboratorium som söker säsongspersonal. Hon ringde mig imorse, jag hade nästan släppt tanken på det eftersom det är 4 veckor sedan Arbetsförmedlingen lämnade min CV till dem (en sån där hemlig rekrytering). Så jag är glad och hoppas jag får det!
Igår var en lyckad dag med Pappa och syskon, vi var på Nordiska museét och såg utställningen om Samlare. Finast var hattnålar och puderdosor, roligast var kinderägg-figurer och en Tintin-samling. Det var också en kvinna som samlar på elefanter precis som jag. Det var lite kul att hennes personliga kommentar var "min samling är nog unik". Jag har visseligen inte 750 som hon och jag har inte räknat på länge. Har en hel del iallafall! Efter museét gick vi och tog en öl och det var fint att umgås vi 4 bara, det var länge sedan! Första gången med lillasystern som ju inte är så liten längre...
Nu ska jag sova riktigt gott i min egen säng!

Av Alma - 8 april 2007 20:44

Nu har jag haft ett par softa dagar utan att göra alls mycket, det är skönt! Påskafton var opretantiös och trevlig med god mat och Alfapet. Jag droppade lite röd karamellfärg i vattnet när jag kokade ägg och de blev riktigt rosa! Jag trodde inte det skulle fungera så bra. Men det var också typ det enda pynt vi hade. Disas kille var med och åt och sen skulle han ut med vänner. Onkel Tom dök faktiskt upp och stannade till midnatt!. Jag har aldrig vunnit Alfapet förut (vad jag minns) och det var både min egen förtjänst (lyckades lägga choka) och lite fusk som ingen upptäckte förrän ett tag senare, och då lät de det passera... En Brax heter det inte utan en braxen, flera braxar! Olof kommer skämmas, haha! Imorgon ska vi syskon träffa pappa och hitta på något, inte riktigt bestämt. Kul att bara umgås alla fyra, händer inte så ofta. På tisdag adjö till Stockholm och sen blir det rapport ifrån Kalmar igen! Saknar Olof jättemycket så det ska bli verkligen kul att komma hem till honom. Peace!

Av Alma - 5 april 2007 23:06

Idag var vi på Dansmuseum och såg utställningen om Alfonse Mucha, den tjeckiske Art Nouveau konstnären som skapade den speciella stilen från förra sekelskiftet. Fina detaljer, fina färger och helt enkelt inspirerande! Han var grymt skicklig på att teckna! Jag önskar ofta jag hade tålamodet att lära mig att teckna bättre (gick en kurs i höstas) och sanningen är enkel, det är främst att öva om man vill bli bra. Gå och se den om ni kan och tycker om Art Nouveau/Jugend stilen. Disa och jag blev också sugna på att åka till Prag där ett helt museum är tillägnat hans arbete. Jag köpte några fina vykort jag kanske kan göra en inramning med och sätta upp hemma. Resultat kan jag visa så småningom! Ha en god fortsättning på påsken!

Av Alma - 2 april 2007 20:35

Nu är jag i Stockholm hos min kära mor och käre bror och kära syster är också här! Även om det var tråkigt att lämna Olof imorse efter att knappt ha setts alls, så är det underbart att få umgås med familjen, det var ju i julas sist. Jag har saknat dem väldigt mycket!Imorgon så blir det sushi-middag hos Annika och fira hennes nya jobb!! Annat som är på tapeten under veckan är besök på Nordiska museet och utställningen om samlare och också till Dansmuseet. Vi ska försöka hinna med IKEA och lite Shoe-shopping på Topshop också!! Det låter som att det kommer att bli den bästa veckan på mycket länge! Peace!!

Av Alma - 1 april 2007 15:44

Nu har jag äntligen lyckats se Babel. Eftersom jag älskade Amores Perros och även tyckte om 21 grams så var förväntningarna rätt så höga. Jag tycker verkligen om Inarritus bildspråk men ibland vill han säga så mycket på en gång. Det blir bitvis lite rörigt i Babel men den är så otroligt välspelad, både av stjärnorna och av nykomlingarna, att man blir engagerad iallafall. Ämnena är högst aktuella med terrorism, medmänsklighet och unga människor vilse i sexualitet och kärlek. Filmen är definitivt sevärd så den är mitt tips för din nästa filmkväll!!

Idag försöker jag mota bort en förkylning som vill smyga sig på... samtidigt som jag packar för Stockholm och ska försöka få till en nästan "slutversion" av examensarbetet värt att skicka in till handledaren ikväll. Då har han gott om tid att läsa det innan jag åter har tid att fortsätt med det veckan efter påsk. Just nu jobbar jag inte så effektivt måste jag erkänna men dagen är inte över, fram med lite godis, kaffe och så kanske det blir bra!
Jag har faktiskt dekorerat ett påskris idag. Gult och lila med små kycklingar och små ägg. Det verkar kanske konstigt att göra det när jag åker bort imorgon bitti men det var kul. Det har jag inte gjort på ett par år och Olof får ju njuta av det under veckan som kommer! Förhoppningsvis hinner vi ses lite ikväll! Risken finns att han kommer jättesent men jag kommer ändå kunna sova på bussen så det gör ingenting.

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
<<< April 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards