Alla inlägg den 31 maj 2008

Av Alma - 31 maj 2008 17:04

Jag har hämtat ett paket från Bokus idag - alltid lika trevligt! Jag har velat ha kokboken Manna i långt över 1 år nu men jag har väntat lite på att den skulle sjunka i pris. Kokböcker är så himla dyra då de är "heta". Det här är en vacker kokbok med även tips om matens ursprung, hur det kommer sig att vi använder mer yta natur per person nu än nånsin tidigare trots vårt högeffektiva moderna jordbruk. Den är bra både för mig som är delvis påläst redan och även för den som vill ta första steget och börja ta till sig tips om hur man äter mer miljövänligt. "Du blir vad du äter. Men världen blir också vad du väljer att äta." Det finns en hel massa inspirerande recept och i slutet av boken alla bortglömda miljöfällor kring maten. Att använda färdigköpt grillolja nu under sommaren förbrukar mer regnskog än trädgårdsmöbler i teak! Detta på grund av att färdigprodukter innehåller palmolja som odlas i regnskogen i Indonesien. En annan miljöfälla som äntligen kommer upp mer i debatt är det virtuella vattnet.


Sidospår: Även CAMINOs nya nummer har tema vatten - det var ett mycket bra nummer, tidningen blir bara bättre för varje nummer.


Vi har gott om vatten i här i Sverige! Vi kan slösa, vi har obegränsat i kranen. Många är medvetna och sparar och tänker och det är i grunden helt rätt såklart. Vad vi använder dagligen och som vi ser fysiskt är kanske 200 liter per person: en dusch, en tvättmaskin, disk och matlagning och 2 liter att dricka. Vad vi egentligen kommer upp i när vi lever i vår importvälfärd är minst 40 000 liter vatten per person och dag! Mat, kläder, papper och avfallshantering kräver mycket "osynligt vatten". Med det i åtanke blir vattensparandet hemma, några liter hit och dit, nästan som en skymf för de fattiga länder vi utnyttjar för att få våra billiga varor.

Sug på den karamellen och tänk på brandrisken som fortfarande är stor - just nu har vi inte så gott om vatten i markerna här hemma! Annars ha en fortsatt trevlig helg och sola säkert.

Kram!

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12 13
14
15
16 17
18
19 20 21 22
23
24
25
26 27 28 29
30
31
<<< Maj 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards