Alla inlägg den 28 maj 2008

Av Alma - 28 maj 2008 16:58

Idag har jag varit till Borgholm tur och retur, restid enkel resa 50 minuter, för att få intro till den andra Ullcentrumbutiken där jag kommer stå ibland i sommar.


På bussen läste jag nya tidningen EcoQueen som liksom CAMINO är en tidning inriktad på ekologisk/miljövänlig konsumtion. Ideén är lyx och glamour men alltså i ekologisk tappning. Tidningens känsla känns fångad i typmeningen: "Ecorebellen 2008 älskar att njuta av glamour och härlig lyx - men med gott samvete" på sidan 105. Jag uppskattar verkligen att de tar fasta på att ekologiskt inte måste vara beiget och tråkigt. Men det måste inte vara enbart lyxkonsumtion heller - det ska vara det som blir normen, inte något märkvärdigt utan till för alla.

Poängen är ju den att vi måste konsumera mindre är vi gör idag, särskilt som vi faktiskt blir fler och fler på jorden. Detta trots att vi än idag låter människor dö av helt onödiga anledningar.

Som exempel:

20 000 bomullsbönder dör årligen av bekämpningsmedel. Att köpa kläder i hampa eller lin (resurssnålt att odla) istället för bomull är redan där miljövänligare (och bättre för bönderna) även om de kläderna inte är ekologiska. Vi måste använda fantasin. Förstår ni vad jag menar? Det finns många små steg vi alla ska börja ta utan att det behöver stå eko (eller eco) på precis alla varor vi köper hem. Lite mer sånt efterlyser jag faktiskt i båda dessa tidningarna. Hur vi ska tänka! Hur vi bryter dåliga vanor och tar in nya! Det är inte lätt, jag kan en hel del men jag har ju studerat miljövetenskap för sjutton... och jag lär mig nytt hela tiden.

Det låter som att jag sågar EcoQueen lite men det är faktiskt mycket trevlig läsning och intressanta intervjuer/artiklar. Den är jättesnygg och känns välgjord och jag uppskattar att de tar upp ämnet även om allting är konsumtionsinriktat och lyxvinklat (LRF media som ger ut den har också Gods&Gårdar, Lantliv och Drömhem och trädgård). Är det ett sätt att nå ut så är det väl ett bra första steg. Får hoppas på tyngre miljötips i kommande nummer. Vi kan inte köpa bort vårt dåliga miljösamvete med många ekoprodukter - vi måste alla ändra livsstil också - det hoppas jag kommer ännu mer i fokus framöver. Svårt onekligen - i plattTV apparaternas förlovade land Sverige - där många nya modeller bara har standby, ingen off-knapp, och drar 3 ggr mer el!


Update: Det finns fler som tycker åt mitt håll, det här skulle jag skrivit om jag var bättre på att formulera mig! Rakel Chukri är jätteduktig journalist!

http://sydsvenskan.se/kultur/rakelchukri/article326177.ece

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12 13
14
15
16 17
18
19 20 21 22
23
24
25
26 27 28 29
30
31
<<< Maj 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards