Direktlänk till inlägg 24 april 2010

mat mat mat

Av Alma - 24 april 2010 13:05

Jag tänker mycket på barnmat, nog för mycket tror jag. Får kliva tillbaka ett steg och låta det gå lite långsammare. Just nu precis efter magsjukan är Iris inte lika intresserad och jag vill verkligen inte stressa henne med det. 

Jag har en tendens att läsa för mycket, nackdelen med att vara akademiker och van att söka information... Det är lätt att dras med alla tips från forum på nätet där de föräldrarna gör si och de gör så.

OCH jag vill naturligtvis hemskt gärna att hon ska få i sig de kalorier hon behöver under dagtid så att jag kan få SOVA nån gång!!!!!!

Det är så typiskt att hon blev sjuk när det gick så bra med maten och vi hade börjat öka på portionernas storlek. Men så är det ibland - ingen har sagt att det är lätt...


Idag fick Iris iallafall broccoli/potatis-mos med lite riven parmesan och det var faktiskt populärt :) Hon gillar de mesta grönsaker hon fått men frukt går det lite sämre med lustigt nog. Nästa steg på vägen är att introducera glutenhaltiga spannmål, kött, kyckling och äggula samt såsmåningom mjölkprodukter och därefter fisk. 

Det är en hel vetenskap att lära sig att äta tydligen! Kanske har vi för mycket tid hemma med våra barn och för mycket valmöjligheter så det blir maximalt krångligt.

Vill göra hennes mat själv iallafall! Hittills inte alls "krångligt" utan kul.

Har hittat inspiration och recept på t ex www.babycenter.com och www.barnmat.net


Industrigröten är ju himla bekväm men innehåller palmolja precis som vällingpulverna. Det vill jag undvika så det blir att koka egen gröt också framöver. Faktum är att jag inte ens läste tillräckligt noga när jag köpte ett paket gröt för jag hade inte en tanke att det skulle vara palmolja i mat för bebis! Men så ser världen ut.


 
 
Ingen bild

papps

25 april 2010 10:36

Jaha, palmolja ska man akta sig för?! Fick googla och hittade: "Miljörörelsen har kritiserat tillverkningen av palmolja eftersom det avverkas regnskog för att anlägga oljepalmsplantager"
Jaha, är det vad du har samvete för eller är det något annat? Min lilla Alfred har nu sista året börjat äta riktigt duktigt, dvs som andra barn gör. Hade jag oroat mig över hans bristande entusiasm för mat i 8 år så hade det kostat mycket. Vi är alla olika och jag tror stenhårt att man inte ska göra affär av vad och hur mycket barnen äter. Vad vi vuxna ska göra är att tillhandahålla vettig mat och trivsam atmosfär. Sen bestämmer de själva vad som passar dem. Ha tillit till lilla Iris.

kram Papps

 
Ingen bild

alma

25 april 2010 11:55

Jag tycker det är väldigt onödigt att odla palmer på prima regnskogsmark och utrota orangutangerna! När vi nu har så fin rapsolja i Sverige (och olivolja i Europa) behöver vi inte skeppa hit den oljan i stora tankers. Men den är ju billigare - därav matindustrins vilja att smyga in den i allting.
Plus att palmolja är en mycket sämre olja näringsmässigt då den innehåller nästan hälften mättat fett till skillnad från rapsoljans under 10 %.

 
Ingen bild

alma

25 april 2010 12:00

Du har såklart alldeles rätt pappa att det är viktigt att vara avslappnad och tillhandahålla bra mat - sen ordnar det sig! Jag vill gärna göra våra måltider till en trevlig gemensam stund som familj - precis som vi hade hemma när jag växte upp. Olof har lite svårare med det där men han har långsamt lärt sig under dessa snart 9 år.

 
Ingen bild

mica

25 april 2010 21:52

Palmolja - grrrrrrrrrrrrr, hur mycket palmer har vi här i Norden att snaska på, jepp, verkar korka, det projektet; skrota och bojkotta. Ge Iris det Du själv tycker om att laga och äta, det blir enklast! Koka bara och mosa sönder. Visa hur Du gör, och berätta.
Hungrig = äter, inte hungrig = äter inte, en enkel regel för de små, som inte kan ät-hyss ännu!
Jo men vi har överflöd av tid och mat. Eric Braunerhjelm sa:
"All mat är god mat,men all mat är inte lika god." Klok man, frid över hans minne.
Det ordnar sig fint småningom. Må alltid väl är min önskan.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Alma - 11 juli 2011 21:37

Jag har en liten sida där jag visar upp mitt handarbete och deltar i en cyber-syjunta. Den som är road av det är välkommen in dit: http://sondagspyssel.blogspot.com         ...

Av Alma - 29 september 2010 22:15

Det funkar inte att blogga för mig just nu... Jag vill gärna fortsätta egentligen, för de få läsare jag har, släkt och vänner som kollar in vad vi gör. Men heltidsjobb och livet med Iris vill annorlunda. Lilla blomman har inte så stort sömnbehov, hon...

Av Alma - 29 september 2010 22:11


En bild på en toppen kofta som jag stickat till Iris:    Mönstret är Drops och man stickar i dubbelt garn så det är snabbstickat på nr 4 + 4,5. Fick slut på rosa garn - därav den lila halsringningen - men det blev faktiskt väldigt fint att ha de...

Av Alma - 5 september 2010 11:15


Det var runt midsommar som vi bestämde oss för att få till vårt bröllop nu i sommar. Vi har varit förlovade i snart 4 år och vi har börjat planera och sedan lagt det på is ett par gånger under den tiden. Med Iris till världen och massor av annat som ...

Av Alma - 24 augusti 2010 21:21


Vårt bröllop var enkelt och spontant och med ett litet litet gäng familj och fåtal vänner närvarande. Vad vi däremot fick i present var en riktig bröllopsfotografering. En vän till Olof har det som bisyssla och gav oss i present att fotografera all...

Ovido - Quiz & Flashcards