Alla inlägg under januari 2009

Av Alma - 6 januari 2009 18:44

Med betoning på liten...

 

Såhär fint tekalas blir det bara om man har ett nytt våningsfat och bakar i sockerkakaformar som ryms i ens hand!

 

Jag har lånat formarna från huset i Skanör. Min mamma och hennes syskon lekte med dem som barn och även jag - fast nu leker jag som stor också och det var väldigt trevligt! En smet ger tre smaker - praktiskt.

Som tur var hade jag finbesök av kusin M och hennes söte pojkvän så att jag fick bjuda på de fina kakorna. Jag önskar jag hade haft strössel eller annat kakpynt. Det får bli nästa gång...

Av Alma - 4 januari 2009 19:50

Sjöfartsnytt är skriven av E. Annie Proulx 1993 så det är ingen ny bok.

Det är inte den bok man skulle tro sig bli så uppslukad av och utspelar sig i en miljö man inte borde känna sig så fascinerad av (inte jag iallafall - är inte så himla förtjust i snö och is, eller sjöfart för den delen). Olof läste den före mig och det är inte ofta han rekommenderar mig en bok och han tyckte verkligen att jag skulle läsa den! Man blir indragen i den klumpige Quoyles liv och utmaningar uppe i Newfoundland dit han flyttar med sina döttrar efter att hans fru omkommer i en bilolycka. Den tuffa miljön är påfrestande på människorna där och Quoyles bagage är tungt. En spännande och trevlig bok.


Annars kan du hyra filmen med bl a Julianne Moore och Kevin Spacey, jag såg den för några år sedan och tyckte mycket bra om den. Såhär i efterhand när jag läst boken inser jag att det nog inte är alls lätt att filmatisera den och att de lyckats väldigt bra och har anpassat historien till filmduken på ett stilfullt sätt. Det roliga var att jag när jag började läsa tänkte att jag skulle se Quoyle framför mig som Spacey ,så som man brukar när man har sett filmen först: det är svårt att få boken att skapa ett ansikte när man redan har fått ett. Men det blev inte alls så, personerna byggde upp sig så som det ska vara när man läser en bok.

Av Alma - 4 januari 2009 19:40

Jag har nog haft mitt livs lataste långhelg och det har varit helt underbart! Så slapp har jag varit att jag faktiskt ser fram emot att gå till jobbet imorgon och det säger väl något. Jag ser inte fram emot att gå upp kl 6 och cykla dit men det ska väl gå det också.


Ikväll fick jag veta att jag får besök av kusin med pojkvän på tisdag eftermiddag så jag ryckte upp mig ur soffan och gjorde en timmes insats med städning av badrum och kök och en allmän undanplockning av grejer.

Så får jag nu sjunka tillbaks till soffan, ta upp virkningen igen och ta mig an den sista slappekvällen. En fin start på året - förutom att Olof har varit borta i helgen förståts...

Av Alma - 3 januari 2009 18:56

Olof är iväg på fiske och jag har det härligt slappt och läser bra böcker och dricker gott julklappsté och äter det sista julgodiset! Och även om jag faktiskt var på riktiga bibblan idag så är det inte där jag sitter och läser utan hemma i mitt eget "bibliotek". Det vi ordnade till för ett par månader sedan.

Vårt lilla akvarium står nu på den mystiska möbeln som även fungerar som barskåp - det är bara att öppna luckan och ta sig en whiskey eller en punch (ja - det är minst sagt magert i barskåpet just nu)!

Idag kom också min nya papperstjärna upp i fönstret. Man ska köpa julpynt efter jul för då kan man såklart få en fin rabatt! Och så har man något man ser fram emot att ta fram nästa år. Den här får nog sitta uppe åtminstone tills det har kommit lite ljusare tider.

Persienner är verkligen fult - praktiskt men himla fult!

Av Alma - 1 januari 2009 16:47

Vi firade på tu man hand i år min älskade Olof och jag!

Vi hade en riktig champagne och lagade en middag som fick oss att känna oss som mästerkockar och trots detta gick lätt att laga till!

Receptet hittade vi i ett receptblad från COOP, finns också på coop.se

Laxrulader med torskfärs och gräddkokt fänkål 

4 portioner

Ugnstemperatur 175º

tillagningstid 1 timma

Ingredienser:

600 g färsk laxfilé, i tunna skivor

2 krm salt

1 krm vitpeppar

1 zucchini, hyvlad tunt på längden

Fyllning:

½ gul lök, finhackad

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 msk smör

200 g torskfilé, i bitar

3 msk grädde

2 tsk potatismjöl

1 msk dill, finhackad 2 krm salt

2 krm vitpeppar

2 msk smält smör

Gräddkokt fänkål:

2 schalottenlökar, finhackade

1 msk smör

1 msk dijonsenap

2 dl fiskbuljong, utspädd, av fond eller tärning

2-3 dl grädde

2 stånd fänkål, i klyftor

1 krm vitpeppar

Servering:

kokt potatis

pressad laxrom, eller löjrom

dill, några kvistar

1 citron, i klyftor

Tillagning:

Tryck till och platta ut laxskivorna med bredsidan på en kniv. Salta och peppra lätt. Lägg på en skiva zucchini.

Fyllning

Fräs lök och vitlök i smör utan att det tar färg. Lägg i en matberedare och mixa lökfräset med torsk, grädde, potatismjöl, dill, salt och kryddor.

Fördela fyllningen på zucchiniskivorna och rulla ihop laxskivorna till rullar. Lägg rullarna tätt i en smord form. Pensla rullarna med smält smör. Täck formen med aluminiumfolie och tillaga i ugn cirka 30 minuter. De sista 10 minuterna utan folie.

Fänkål

Fräs löken mjuk i lite smör, rör ner senap och späd med buljong och grädde. Lägg i fänkålen och koka i cirka 5 minuter, tills såsen kokat ihop till två tredjedelar. Smaka av med peppar. Servera laxrullarna med såsen, pressad kokt potatis, citronklyftor, lite dill och eventuellt lax- eller löjrom.



Vi hade glömt att ta med oss folie men det gick bra att ha dem lågt ned i ugnen i ca 200 grader i 25 minuter utan att det blev det minsta torrt eller bränt - jag var lite lite orolig bara :) Vi hade också sej istället för torsk och det blev utmärkt.

Testa det här om du vill bjuda på något lagom komplicerat som är lättare än det ser ut!

Av Alma - 1 januari 2009 16:34

Året har börjat fint:

1. Sova länge! 

2. Årets första frukost bestod av ciabatta med cheddarost, sallad och tomat, varsitt kokt ägg och varsin gul kiwi, kaffe och juice.

3. Se på en handfull galningar som vågade sig ut på isen att åka skridskor, det kändes inte helt säkert, även om Olof såklart skulle klampa ut och han gick inte ner sig.

4. Packa ihop och diska upp och dra hem - packa upp och ta en varm dusch!

5. Årets första lunch bestod av hamburgare/sojaburgare som vi skulle haft som nattmat igår fast det behövdes inte för vi åt så mycket middag!

6. Äta lunchen framför TV och hitta Singin´in the rain" på SVT 2 för att sedan få svart ruta mitt i det klassiska numret. Stor besvikelse.

7. Sjönk tillbaka ned i soffan med kaffe och boken jag läser, Sjöfartsnytt, medans Olof packade sina grejer för årets första fiskehelg han ska iväg på.

8. Han har precis åkt och jag ska fortsätta ta det väldigt lugnt resten av dagen!

Önskar en trevlig kväll och ett riktigt bra 2009!

Ovido - Quiz & Flashcards